Maleri / cv. / Læs om...

Skrevet af Tom Jørgensen

For øje og sjæl

Om Vivi Bendixens maleriske univers

 

Vivi Bendixen er en kunstner, som arbejder abstrakt. Alligevel er noget af det første, man kommer til at tænke på et fysisk fænomen: verdensrummets galakser. Hendes malerier har de samme elliptiske bevægelser, den samme pulserende energi som de enorme samlinger af stjerner, der roterer rundt i universet med vores egen mælkevej som en af dem. Farvestrålende komethaler, pulsarer, neutronstjerner og planeter hvirvler ind og ud i mellem hinanden i en slags kosmisk dans. Inspirerende, seværdigt, smittende.

De enorme energiudladninger, der dominerer malerierne, ville imidlertid hurtigt blive kaotiske, hvis ikke Vivi Bendixen forstod at disciplinere farvemassen. Som de fremstår for vores øjne, er der en nøje gennemtænkt balance mellem kolde og varme farver, mellem mættede og umættede og indbyrdes mellem komplimentærfarverne. Dette kommer helt konkret til udtryk ved, at den stærkt lysende røde farve, som spiller en stor rolle i Vivi Bendixens billeder, holdes på plads af en klangbund af blå og grønne nuancer. De blå for at give et køligt og åndfuldt modspil til den lidenskabelige røde, de grønne som et neutralt pauserum, hvor øjet kan finde hvile midt i dette farvernes favntag med hinanden. Alt sammen noget, som Kandinsky så glimrende har beskrevet i sin banebrydende bog: "Om det åndelige i kunsten" fra 1912.

Hvad Kandinsky også kommer ind på i samme bog, noget, som er hele grundlaget for hans kunstneriske univers, er farvernes musikalske værdier. Kandinsky så gerne, at man opfattede hans malerier som farvesymfonier, hvor hver enkelt farve og form svarer til tonerne og akkorderne i et symfonisk værk. Det samme kan siges om Vivi Bendixens malerier. De er fulde af dramatiske hændelser, fulde af farvesammenstød, meditative pauser, eruptioner af energi, stærke kontraster, smukt samspil og forrygende finaler. Det er så helt op til den enkelte beskuer, om man hører Charlie Parker, Stravinsky, technomusik eller noget helt fjerde for sit indre øre. At Vivi Bendixens malerier er hamrende musikalske, kommer man ikke uden om.

Ved siden af de indlysende musikalske værdier i billederne kan man imidlertid ikke undgå at opfatte en nordisk tone i malerierne. Det er i hvert fald for undertegnede tydeligt, at det skandinaviske landskab spiller en stor rolle i forståelsen af Vivi Bendixens kunstneriske univers. Vinterlandskabets farver, den tyste hvide, den melankolske grå og den klare isblå giver en umiskendelig nordisk tone, der gør den solopgangsrøde øjenbasker så meget desto mere intens.

Det er utvivlsomt også derfor, at man får en sådan lystfornemmelse ved at betragte Vivi Bendixens malerier. De vækker minder om den natur, som stadig spiller en afgørende vigtig rolle for vores selvforståelse, samtidigt med, at de swinger ad hekkenfeldt til. Kort og godt: Farvemusik for øje og sjæl!

Tom Jørgensen, Bachelor i Kunsthistorie, kunstskribent, forfatter, m.m.

 
Bendixen Atelier | Støvringgårdvej 22, 8930 Randers NØ  | Tlf.: 61181395 | kontor@bendixen-design.dk